Son günlerde hem sosyal medyada hem de bazı haber sitelerinde 2025 yılında genel affın geleceği hakkında tartışmalar bulunmakta. Bu tartışmalarda kimisi infaz yasasında düzenlemeyle genel af çıkacağı, kimisi de kısmi af şeklinde bir düzenlemenin yapılacağından bahsediyor.

Tabii bunlar sadece kulis bilgilerine dayanıyor şu ana kadar resmi kaynaklardan buna ilişkin bir çalışma görmüş değilim.

Ancak bu kulis bilgilerinin basında bu derece hızlı yayılması da bir hukukçu olarak birçok insanın bana af konusunda soru sormasına neden oldu. Resmi bir çalışma olmadığından bana soru soranlara net bir cevap veremiyorum.

Bu tartışmalara ilişkin olarak 4 Mart 2025 tarihinde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da bir açıklama yaptı. Bakan Tunç, 10. Yargı Paketi ile ilgili yaptığı açıklamada, "10. Yargı Paketi ile ilgili hazırlıklarımız var. Hem 10. Yargı Paketi'nde hem de Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde ortaya konulacak özellikle ceza adaletiyle ilgili kısmı Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da konuşmalarında ifade ettiği 'toplumun huzur ve sükununu bozmaya yönelik' suçlardaki, o suçlarla mücadeleyi daha etkin hale getirebilmek için önemli düzenlemeler olacak. Bunu önümüzdeki süreçte hep beraber göreceğiz." dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, "Şu anda Meclisin gündeminde olan 9. Yargı Paketi'nde ve Meclisin gündeminde olan, milletvekillerimizin takdirine arz ettiğimiz 10. Yargı Paketi'nde de gerek ceza adalet sistemiyle ilgili, gerek cezalardaki caydırıcılıkla ilgili olarak önemli taslaklarımız var. Bazı suçlar bakımından, özellikle 2 yılın altındaki suçlarda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik, denetimli serbestlik uygulamalarına yönelik, koşullu salıverme uygulamalarına yönelik, Türk Ceza Kanunu'muzda özellikle bazı suçlarla ilgili alt ve üst sınırla ilgili toplumdan ve uygulayıcılardan gelen eleştirilerin ortadan kaldırılmasına yönelik bazı çalışmalarımız var." ifadelerini kullandı.

Bu açıklamadan anladığım kadarıyla teknik olarak af denilemeyecek de olsa infaz yasasında cezaların infazına ilişkin bir düzenleme beklentisinin olduğu söylenebilir. Bunu hep birlikte ilerleyen günlerde göreceğiz.

Ancak benim teknik anlamda bir genel af beklentim bulunmamakta. Üstelik ülkemizde mahkemelerce verilen cezaların infazının çok hafif olmasına ilişkin tartışmalar da bulunurken özellikle caydırıcılık bağlamında infazların daha da hafifletilmesi ne kadar doğru, açıkçası bilemiyorum.

Bu nedenle bir hukukçu olarak temennim, mahkemelerce verilen cezaların infazların daha da hafifletilmesi yerine son dönemlerde özellikle çok fazla tartışılan caydırıcılık unsurunun gözetilmesidir.

İlerleyen günlerde 10. yargı paketinde ne gibi hususlar olacak, hep birlikte göreceğiz.

Saygılarımla.

Yıldıray ÇIVGIN