Tarihi çok eskilere dayanan, yaz kış vazgeçilmezlerimiz arasında yer alan, her kültürün kendisine özgü ve damak tadına uyum sağlayan probiyotik etkisi ile birçok yararı olan enfes tadı bilmeyen yoktur. Turşumuz…
Bazı kaynaklar mezopotamyalılar zamanına kadar turşunun geçmişinin dayandığını yazmaktadır.
Başta Jül Sezar olmak üzere, Roma İmparatorlarının, fiziksel ve ruhsal güçlerini kuvvetlendirdiği için askerlerine turşu yedirdiği bilinmektedir.
Ayrıca Napolyon’un, askerleri için turşuyu bir cesaret kaynağı olarak gördüğü de tarih kayıtlarında mevcuttur.
Turşu uzun süre kaldığında içindeki sirke, limon ve tuzun etkisi ile belirli bir zaman sonra bozulmaya başlar.
Toplum yaşantımız, gelenek ve göreneklerimize göre belirli bir yaşa gelen evlatlarını evlendirmek, yurt yuva kurdurmak her anne babanın hayalidir.
Bundan esinlenerek olacak ki evlenme yaşı gelen geçenlere ’’turşunu mu kuracağız senin artık sende evlen, yuvanı kur.‘’ diye baskı yapılmaya başlanır.
Her şey zamanında güzel o yüzden biz turşuyu sadece sebze ve meyvelerden kuralım.
Günümüz şartlarında gerek iş yaşamı, gerekse hayat şartları sebebi ile akşam haşatımız çıkmış şekilde kendimizi turşu gibi hissederek eve dönüyoruz. Yorgunluğumuzu güzel bir yemek yanında da mevsimine uygun seçtiğimiz bir turşu çeşidi ile taçlandırdığımızda keyfiler yerini bulur.
Kendimizi ne kadar yorgun hissetsek de yemeklerin yarında garnitür olarak tüketmek bize zindelik ve ferahlık verecektir.
• Turşunun faydaları içerisinde bulunan meyve ve sebzelerden gelmektedir. Lahana, salatalık, kornişon, acı biber, patlıcan, kabak, domates, biberiye, pancar, nohut, yeşil fasulye, kuru fasulye gibi turşular birçok çeşit vitamin ve minerali bünyesinde barındırır. Bu turşuların tüketilmesi özellikle kış dönemlerindeki kısıtlı beslenme için oldukça önemlidir.
• Maddeler halinde turşunun faydaları saymakla bitmez. Üşütme ve soğuk algınlığının ortaya çıkmaması için bedene direnç sağlar.
• Bedenin savunma sistemine güç katar.
• Kandaki şeker oranının dengelenmesine yardımcı olur.
• Kasların fazla yorulması sonucu oluşan ağrıları hafifletir.
• İçerisinde bulunan antioksidanlarla kanser oluşumuna karşı savaşır.
• Metabolizmayı hareketlendirir daha hızlı çalışmasını sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur.
• Kabızlığın hafifletilmesinde önemli katkıda bulunur.
• Kalp damar sisteminin daha verimli ve sağlıklı çalışmasına yardım eder.
Metropollerde birçok sebze ve meyveyi yıl boyu kolayca bulmak mümkün ama mevsim dışı tüketilen yiyecekler sağlığımızda telafisi güç hasarlar da bırakıyor. Yükselen sağlıklı beslenme trendiyle birlikte geleneklerimizden gelen turşu ve salça yapımının kıymetini, kış hazırlıklarının değerini daha iyi kavrıyoruz.
Özellikle turşunun ünlü şeflerin tabaklarında boy göstererek yakaladığı popülerlik sayesinde evde turşu kurmak yeni jenerasyonun da ilgisini fazlasıyla çekiyor.
Anadolu kültüründe de sofraların kışın olmazsa olmazı olan, kuru fasulye ve pilavın yanına çok yakışan bu antioksidan garnitür oldukça besleyici ve iştah açıcıdır.