Türk Eğitim-Sen, sözleşmeli öğretmen alımında sözlü sınav uygulamasına ilişkin yeni düzenlemeye karşı Danıştay’a itirazda bulundu. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in dün Resmi Gazete'de yayımlandığı; ilgili yönetmeliğe "Sözlü sınav başarı puanı, KPSS puanının yüzde 50'si ile sözlü sınavdan alınan puanın yüzde 50'si alınarak belirlenir" hükmünün eklendiği hatırlatıldı. Açıklamada, "sözlü sınav sisteminin objektif ölçme ve değerlendirme kriterlerine uygun olmadığı, her türlü suistimale, ayrımcılığa, adam kayırmacılığa açık olduğu ve denetlenmesi imkansız bir sınav şekli olduğu" ileri sürüldü. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Türk Eğitim Sen olarak 14 Mayıs 2024 tarih ve 32546 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesi ile 3 Ağustos 2016 tarih ve 29790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğe eklenen ‘Sözlü sınav başarı puanı KPSS puanının yüzde 50’si ile sözlü sınavdan alınan puanın yüzde 50’si alınarak belirlenir’ hükmünün öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali ile dava konusu düzenlemenin dayanağını oluşturan 14 Eylül 2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Ek 4. maddesinin ikinci fıkrasının somut norm denetimine tabi tutulmak üzere Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talebiyle Danıştay 2. Dairesinin 2024/1725 E. sayılı dosyası ile dava açtık.”

Milli Eğitim Bakanı Tekin’den "mülakat" açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Biz mülakatın etkisini yüzde 50’ye düşürüyoruz. İlginç bir şekilde mülakata karşı çıkanlar, yüzde 100 mülakat etkili olsun diyorlar”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AK Parti Grup Toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı. Öğretmene şiddete cezanın artırılması hakkında açıklamada bulunan Bakan Tekin, “Hapis cezalarının artırılması, erteleme taleplerinin reddedilmesi, özel okullardaki öğretmen arkadaşlarımızın aynı şekilde koruma altına alınması gibi yasal düzenleme yapılacak. Şunun altının çizilmesi lazım; bu konular salt yasal düzenlemeler ile çözülebilecek konular değil. Hep beraber toplumsal farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Sektördeki bütün paydaşlarımız, toplumun bütün katmanları ile farkındalık oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun gelecek hafta Milli Eğitim Komisyonu’nun gündemine geleceğini belirten Tekin, TBMM Genel Kurulu gündemine gelmesini komisyondaki tartışmaların seyrinin belirleyeceğini kaydetti. Öğretmen atamalarında mülakatın tamamen kaldırılmasının gündemde olmadığını dile getiren Bakan Tekin, “Öğretmen arkadaşlarımızın atanmasında şu anki mevcut duruma göre mülakat yüzde 100 etkili. Biz mülakatın etkisini yüzde 50’ye düşürüyoruz. İlginç bir şekilde mülakata karşı çıkanlar, yüzde 100 mülakat etkili olsun diyorlar. Biz yönetmeliğimizi yayınladık. Süreci ona göre işleteceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA