Salihli Ovası’nda kadınlar, sabahın erken saatlerinden itibaren üzüm bağlarının yolunu tutuyor.
Asmanın sürgün yapan dallarındaki taze çıkan yaprakların kopartılması ve bezin içinde biriktirilerek toplanmasıyla oluşan yaprağın serüveni salamura için bidonların içine sıkıştırılmasıyla son buluyor.
Üzüm üreticisinin önemli gelir kaynağından biri olan yaprak toplama işlemi yaklaşık 2 ay daha devam edecek.
En çok sarma yapımında kullanılan üzüm yaprağının kilosu yaklaşık 80 ile 120 lira arasında alıcı buluyor. Bidonlara tuzlu su ile basılarak yapılan salamura yaprağın 5 kilosu ise bin liraya kadar alıcı bulabiliyor.
"ZOR AMA ZEVKLİ BİR İŞ"
Yaprak toplama mesaisinde olan kadınlar “Sabahın erken saatlerinden itibaren yaprak toplama işine başlıyoruz. Sıcak hava yaprağın pişmesine sebep oluyor bu yüzden topladığımız yaprakları hemen gölge ve serin bir yere koyuyoruz ki yapraklar sıcaktan etkilenmesin. Daha sonra topladığımız yaprakları taze alıcılara satıyoruz. Taze yaprağa ev hanımlarından çok talep var. Şu önümüzdeki birkaç ayda kilolarca yaprak topluyoruz. Kolay değil ama zevkli bir iş.”