“Adenoviral konjonktivit, adenovirüslerin neden olduğu çok bulaşıcı bir göz enfeksiyonudur” diyen Op.Dr.Meriçeli “Konjonktiva adı verilen gözün saydam zarı iltihaplanır. Genellikle soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları ya da üst solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte seyreder. Belirtileri ise gözde kızarıklık, aşırı sulanma ve çapaklanma, ışığa hassasiyet, gözde batma, yanma hissi, göz kapaklarında şişlik, kulak önündeki lenf bezlerinde şişlik, nadiren bulanık görmedir” diye konuştu.
Bulaşma yolları konusunda bilgiler veren Op.Dr.Meriçeli “Ellerin yıkanmadan göze teması, ortak havlu, yastık, lens kullanımı, gözünü ovuşturmuş kişinin temas ettiği yüzeylere dokunmak ve yetersiz klorlanmış havuzlar. Süreç ise inkübasyon süresi: 5–12 gün, semptomların sürmesi: 1–3 hafta, bulaştırıcılık ise semptomlar başlamadan önce ve başladıktan sonraki ilk 10 gün içinde en yüksektir” şeklinde ifade etti.
Tedavi ve korunma yolları hakkında bilgiler veren Op.Dr.Meriçeli “Spesifik bir antiviral ilaç yoktur. Destekleyici tedavi; suni gözyaşı, soğuk kompres, sekonder bakteriyel enfeksiyon riski varsa topikal antibiyotik, korneal tutulumu olan olgularda düşük doz topikal steroid, korunma yolları ise el hijyenine dikkat, kişisel eşyaları paylaşmamak, gözlere dokunmaktan kaçınmak, enfekte kişilerle yakın temastan kaçınmak. Eğer görme azalması, fotofobi veya uzun süren semptomlar varsa, kornea tutulumu ya da membran gelişimi açısından göz doktoruna başvurulmalıdır. Adenoviral konjonktivit genellikle kendini sınırlayan bir hastalıktır, ancak epidemik forma dönüşüp topluluklarda hızla yayılabilir” diye konuştu.