Sabahın erken saatlerinde bereket mesaisi
Demirci’de üreticiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlalarına giderek ceviz hasadına başladı. Hasat döneminde ağaçlardan dökülen cevizler, ağaç silkeleme makinesi yardımıyla yere düşürülüyor, ardından örtüler üzerinde toplanarak çuvallara dolduruluyor. Kabuklarından ayrılan cevizler, güneşte kurutularak satışa hazırlanıyor.

“Ceviz ağaçlarını görünce kendimi genç hissediyorum”
Akdere Mahallesi’nde yaşayan 76 yaşındaki üretici Hüseyin Sönmez, 10 dönümlük ceviz tarlasında ailesi ve mahalle sakinleriyle imece usulüyle çalışıyor.
Sönmez, 2012 yılında başladığı üretim yolculuğunu şöyle anlattı:
“İlk 3-4 yıl ürün alamadık ama son 3 yıldır yaklaşık 1,5 ton ceviz topluyoruz. Tamamını İzmir başta olmak üzere birçok ile perakende olarak satıyoruz. 76 yaşındayım ama buraya gelip cevizleri görünce kendimi genç hissediyorum. Bakımı oldukça zahmetli. Sonbahar ve ilkbaharda toprağı sürüp kök gübresi atıyoruz. Yapraklanma döneminde iç kurdu ilacı uyguluyoruz. Son olarak da ısırgan otundan elde ettiğim doğal potasyumu veriyorum. Cevizin yaprağı zayıfladığında içi daha dolgun oluyor.”
“Modern tarım yöntemleriyle verim artıyor”
Akdere Mahalle Muhtarı Bahadır Koç, mahallede son yıllarda ceviz üretiminde ciddi bir artış olduğunu belirtti:
“Mahallemizde üreticiler artık kapama bahçe sistemine geçiyor. Bu sayede hem verim hem kalite artıyor. Badem ve kestane üretimi de yaygın. Yıllık ortalama 10 ton ceviz üretimiyle Akdere, ilçemizin önemli üretim merkezlerinden biri haline geldi.”
Hasat sonrası imece sofrası
Akdere’de imece kültürü, ceviz hasadında da yaşatılıyor. Üreticiler, gün boyu süren hasadın ardından hep birlikte sofraya oturarak yorgunluklarını gideriyor.






