Yaşları 60 ile 80 arasında değişen kadınlar, her sonbaharda aynı bahçede bir araya gelerek odun ateşinde pişirdikleri yufkalarla hem kış hazırlığı yapıyor hem de geçmişe uzanan dostluklarını tazeliyor.

Manisa Yufka Ekmek (2)

“Asırlık geleneği 50 yıldır yaşatıyoruz”

Ev sahibi Şükriye Pekcan, yufka açma buluşmalarının yıllardır kendi bahçelerinde gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:

“Kızlık arkadaşlarım Sevim Eken, Fikriye Sabancı, Ayşen Eken, Fadime Kaplangil, Fatma Borucu, Sebiha İnan, Nebahat Sabancı, Ayşe Altıparmak, Emine İnan ve Ayşe Bayraktar ile 50 yılı aşkın süredir imece usulü yufka açıyoruz. Annemizden, ninemizden gördüğümüz bu geleneği sürdürmek bizim için bir gurur.”

Oda başkanları ve adaylar Manisa’da aynı masada
Oda başkanları ve adaylar Manisa’da aynı masada
İçeriği Görüntüle

Manisa Yufka Ekmek (4)

“Yufka açarken yorulan, yerini bekleyen arkadaşa bırakıyor”

Mahalleli kadınlardan Nebahat Sabancı, hazırlık sürecini şöyle anlattı:

“Geceden 25 kilo un yoğururuz. Sabah iş bölümünü yapar, kimimiz hamur açar, kimimiz ateşin başında pişirir. Yorulan olursa kenardakiyle yer değiştiririz. Kenarda bekleyenler çay demler, kahve hazırlar. Böylece hem iş biter hem muhabbetimiz sürer.”

Manisa Yufka Ekmek (3)

“Bu geleneği sürdüren son nesiliz galiba”

Grubun en yaşlısı 78 yaşındaki Sebiha İnan, geçmişe duyduğu özlemi dile getiriyor:

“Annemden gördüm, ben de çocuklarıma öğrettim ama yeni nesil bu işlere pek hevesli değil. Biber kurutur, tarhana yapar, şimdi de yufkamızı hazırlarız. Kış gelmeden son işlerimizi yapıyoruz. Artık soğuklar erken geliyor, bahçede dayanmak zor. Ama biz bırakmıyoruz.”

Manisa Yufka Ekmek (5)

“Gençler ilgisiz, geleneğin geleceğinden endişeliyiz”

Kadınlardan Ayşe Altıparmak, en büyük kaygılarının geleneğin sürmesi olduğunu vurguladı:

“Biz annemizden böyle gördük. Şimdi de aynı şekilde devam ettiriyoruz ama bizden sonra kim yapacak bilmiyoruz. Gençler artık bu işlere vakit ayırmıyor. Biz elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz.”

Manisa Yufka Ekmek (6)

“Karaoğlanlı kadınlarının dostluğu, yufka kokusuyla pekişiyor”

Her yıl sonbaharda mahalleyi saran taze yufka kokusu, Karaoğlanlı kadınlarının dostluğunun da sembolü olmuş durumda.

Yarım asırlık arkadaşlıklarını gelenek, dayanışma ve paylaşma ruhuyla sürdüren kadınlar, “Yufka açmak bahanemiz, asıl derdimiz bir arada olmak” diyor.

Kaynak: İHA