Lahana sarması Türk yemeklerinin içinde en sevilen yemeklerden biridir. Genellikle zeytinyağlı olarak yapılsa da etli hali de yapılmaktadır.
Besleyici ve lezzetli olan lahana sarması her mutfakta pişmektedir. Fakat bazen sarma veya pişirme aşamasında sıkıntılar yaşanabiliyor. En sık yaşanan sıkıntılardan biri de sarmaların dağılmasıdır.
Peki, lahana sarması dağılmaması için ne yapmalı ve püf noktaları nelerdir? Lahana sarması püf noktaları doğru bir şekilde uygulandığında yaşanabilecek aksilikler ortadan kalkacaktır.
Sizler için lahana sarması püf noktalarını derledik. Detaylara geçelim…

Lahana Sarması Püf Noktaları Nelerdir?
Lahana sarması, geleneksel Türk mutfağının lezzetli ve sevilen bir yemeğidir. Ancak, bu nefis yemeğin hazırlanması bazen biraz zorlayıcı olabilir.
Geleneksel bir yemek olan lahana sarması yapımında bilinmeyen bazı hususlar vardır. Lahana sarması tencerede kaç dakikada pişer ya da dağılmaması için ne yapılmalı gibi soru işaretleri mevcut.
İlgili İçerik: Yaprak Sarma Pişirmenin Püf Noktaları: Sarmanın Yumuşak Olması İçin Ne Yapmalı?

Lahana sarması yaparken oluşabilecek sorunları önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır.
Lahana sarması püf noktaları arasında verilebilecek ilk tavsiye lahana seçimini dikkatli yapmak olacaktır. Daha sonra dikkat edilmesi gereken birkaç adım daha vardır.
Dikkat edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Lahana Seçimi
- Lahana Haşlama
- İç Harcın Hazırlanması
- Sarma Şekli
- Tencere Seçimi ve Sarmaların Dizimi
- Pişirme Şekli
- Dinlendirme Süresi
Şimdi, detaylı bir şekilde bu lahana sarması püf noktalarına bakalım…
Lahana sarması püf noktaları aşağıdaki gibidir:
Lahana Seçimi

Lahana sarması için en uygun lahanayı seçmek önemlidir. Büyük, gevrek ve kalın yapraklı lahanalar tercih edilmelidir. Yapraklar sağlam olmalı ve büyük olması gerekir. Yaprakların ezik veya delikli olmamasına dikkat edin.
Lahana Haşlama
Lahanayı sarmadan önce haşlamak, yaprakların yumuşamasını ve sarmaların daha kolay sarılmasını sağlar. Ancak, lahanayı fazla haşlamaktan kaçının; çünkü çok yumuşak yapraklar sarmaların dağılmasına neden olabilir.
İç Harcın Hazırlanması
İç harcı hazırlarken çok sulu olmamasına dikkat edin. Aksi takdirde, sarmaların pişerken dağılmasına neden olabilir. İç harcı hazırlarken pirinçleri iyice yıkayıp süzün ve tüm malzemeleri ince bir şekilde doğrayın. Ayrıca, iç harcın içine yeterince tuz ve baharat eklediğinizden emin olun.
Sarma Şekli

Kolay bir şekilde sarabilmek için geniş dilimler kesin. Daha sonra iç harcı 1 tatlı kaşığından fazla koymayın. Ayrıca, pişerken iç harç şişeceği için sarmalarınızı çok sıkı bir şekilde sarmayınız. Sarmaların çok gevşek sarılması da dağılmalara neden olabilir o yüzden ne çok sıkarak ne de gevşek bırakarak sarılması gerekir.
Tencere Seçimi ve Sarmaların Dizimi
Lahana sarmalarını pişirmek için geniş ve düz tabanlı bir tencere kullanın. Bu, sarmaların üst üste binmemesini ve dağılmamasını sağlar. Sarmalarınızı tencerenin tabanına dizerken, yaprakların kenarlarını birbirine yapıştırın. Bu, sarmaların pişerken birbirinden ayrılmasını önleyecektir.
Pişirme Şekli
Sarmalarınızı pişirirken, tencerenin içine yeterince su ekleyin. Suyun sarmaların üzerini geçmesine gerek yoktur. Sarmalarınızı tencereye yerleştirdikten sonra, üstlerine hafif bir ağırlık (porselen bir tabak olabilir) koyarak sıkıca durmalarını sağlayabilirsiniz. Bu, sarmaların pişerken dağılmamasına yardımcı olur.
Dinlendirme Süresi
Sarmaları pişirdikten sonra dinlendirmek çok önemlidir. Sarmalar piştikten sonra, tencereyi ocaktan alın ve 10 dakika dinlendirin. Bu, sarmaların daha iyi tutmasını sağlar.
Bu lahana sarması püf noktaları dikkate alınarak yapıldığında yemeğiniz dağılmadan pişecektir. Lahana püf noktalarına baktıktan sonra bir de lahana sarması çeşitlerine bakalım.
Her bir bölgenin mutfağına özgü tarifler ve lezzet tercihleri nedeniyle, lahana sarması çeşitleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Zeytinyağlı, kıymalı, ekşili ve antep usulü yapılan lahana sarma çeşitleri de pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Lahana sarması çeşitleri nasıl yapılır tariflerine bakalım.
Zeytinyağlı Lahana Sarması Püf Noktaları ve Tarifi

Lahana sarmasının en lezzetli halinden biri zeytinyağlı olarak yapılan halidir. Birçok kişi tarafından sevilen bu lezzet hakkında bazı soru işaretleri olabiliyor.
Lahana sarmasına ne kadar pirinç konur, hangi baharatlar konur hepsini tarifimizde cevapladık.
Kolay lahana sarması püf noktaları ve tarifi aşağıdaki gibidir:
Malzemeler
- 1 adet orta boy lahana
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı kurutulmuş nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 su bardağı sıcak su
Tarif
- Lahanaların kök kısımlarını bıçakla çıkarın ve yaprakları teker teker ayırın.
- Büyük bir tencerede su kaynatın ve 1 yemek kaşığı tuz ekleyin. Lahana yapraklarını kaynar suda 3-4 dakika kadar haşlayın.
- Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayın. Zeytinyağında soğanı ve sarımsağı kavurun.
- Pirinç, tuz, karabiber, yenibahar, kuru nane ve tarçını ekleyip kavurmaya devam edin.
- 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırın. İç harcın suyunu çekip çekmediğinden emin olun.
- Haşlanmış lahana yapraklarından birer parça alarak iç harcı içine koyun ve rulo şeklinde sarın.
- Tencerenin tabanına 2-3 adet lahana yaprağı serin. Sardığınız sarmaların hepsini tencereye dizin.
- Sarmaların üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin.
- Kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişirin.
Püf noktaları
- Lahana yapraklarını çok fazla haşlamamaya dikkat edin.
- İç harcı biraz diri bırakarak sardığınızda sarmalarınız daha lezzetli olacaktır.
- Sarmaların üzerine limon suyu eklerseniz rengi daha güzel olacaktır.
Kıymalı Lahana Sarması Tarifi ve Püf Noktaları

Zeytinyağlı lahana sarmasından sonra en çok tercih edilen lahana sarması çeşidi de kıymalı lahana sarmasıdır. Kıymalı lahana sarmasının da bilinmeyen bazı noktaları vardır.
Kıymalı lahana sarmasına sıcak su mu konur soğuk su mu gibi soru işaretleri mevcut. Sizin için kıymalı lahana sarması püf noktalarını ve tarifini yazdık.
Kıymalı lahana sarması püf noktaları ve tarifi aşağıdaki gibidir:
Malzemeler
- 1 adet orta boy lahana
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 çay bardağı bulgur
- 250 gram kıyma
- 1 adet büyük boy soğan
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 6 su bardağı sıcak su
Tarif
- Lahananın kök kısmını bıçakla kesin ve yaprakları teker teker ayırın.
- Büyük bir tencerede su kaynatın ve 1 yemek kaşığı tuz ekleyin. Lahana yapraklarını kaynar suda 3-4 dakika kadar haşlayın.
- İç harcı için kıyma, bulgur, pirinç, salça ve baharatları bir kapta birleştirip yoğurun.
- Lahana yapraklarından birer parça alarak iç harcı içine koyun ve rulo şeklinde sarın.
- Tencerenin tabanına 2-3 adet lahana yaprağı serin. Sardığınız sarmaların hepsini tencereye boşluksuz dizin.
- Sarmaların üzerine 6 su bardağı salçalı sıcak su ekleyin.
- Kısık ateşte 45 dakika kadar pişirin.
Püf noktaları
- Sarmaları yaparken lahana yapraklarının kenarlarını içe doğru katlayın.
- Sarmaları sık sarın ve dağılmaması için pişirirken üzerine porselen tabak yerleştirin
Antep Usulü Zeytinyağlı Lahana Sarması Püf Noktaları ve Tarifi
Çoğu yemek bölgeye ve yöreye göre değişiklik gösterir. Lahana sarması da bazı bölgelere göre farklı usullerde yapılmaktadır. Bu usullerden biri de antep usulü lahana sarmasıdır.
Antep usulü lahana sarması içine hangi baharatlar konur veya içerisindeki et hangi et olmalı gibi pek çok soru işareti vardır. Orjinal tarifine göre antep usulü lahana sarması püf noktaları ile birlikte paylaştık.
Antep usulü lahana sarması püf noktaları ve tarifi aşağıdaki gibidir:
Malzemeler
- 1 adet orta boy lahana
- 2 su bardağı pirinç
- 500 gram kaburga kuzu eti
- 1 adet kuru soğan
- 6 diş sarımsak
- 300 gram orta yağlı kıyma
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- 2 su bardağı tane sumak suyu
Tarif
- Lahananın kök kısmını bıçakla kesin ve yaprakları teker teker ayırın.
- Büyük bir tencerede su kaynatın ve 1 yemek kaşığı tuz ekleyin. Lahana yapraklarını kaynar suda 3-4 dakika kadar haşlayın.
- İç harcı için pirinç, sarımsak, soğan, zeytinyağı, kıyma, salça ve baharatları bir kapta karıştırın.
- Geniş kesilmiş lahanaları hazırlamış olduğunuz harç ile doldurun.
- Sarmalarınızı tencereye koymadan önce tencerenin tabanına kaburga kuzu etlerini dizin. Daha sonra sarmaları etlerin üzerine sıkı bir şekilde dizin.
- Daha sonra üzerine zeytinyağı ve sıcak sumak suyunu ekleyin.
- Kısık ateşte 1 buçuk saat pişirin.
Püf noktaları
- Sarmaları dizdikten sonra üzerine tuz serpiştirin.
- Kaliteli et seçimi önemlidir. Antep mutfağında genellikle dana veya kuzu eti tercih edilir. Etin yağ oranına dikkat ederek seçim yapabilirsiniz.
Not: Eti tencerenin taban kısmında olan antep usulü lahana sarması piştiğini nasıl anlarız diye oldukça çok soruluyor çünkü et zor pişen bir üründür. Bu sebeple en uzun pişen lahana sarması çeşidi budur. Eğer 1 buçuk saat kısık ateşte pişirirseniz etleriniz pişecektir.
Ekşili Lahana Sarması Nasıl Yapılır ve Püf Noktaları Nelerdir?

Lahana sarması Türk mutfağı için vazgeçilmez bir yemektir. Türkiyenin her bölgesinde bilinen ve sevilen bir yemek olan lahana sarmasının bir de ekşili hali vardır.
Ekşi tatlar sevenlerin favorisi olan ekşili lahana sarmasının yapımı çok basittir. Bu lezzet hakkında en çok sorulan soru ekşili lahana sarmasının suyuna ne konur sorusudur.
Ekşiliğini hem suyundaki hem de iç harcındaki nar ekşisinden alan bu yemeğin tarifi ve püf noktalarını detaylı bir şekilde anlattık.
Ekşili lahana sarması püf noktaları ve tarifi aşağıdaki gibidir:
Malzemeler
- 1 adet orta boy lahana
- 2 su bardağı pirinç
- 2 adet domates
- 5 diş sarımsak
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı nar ekşisi
Üzeri için:
- 3 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 yemek kaşığı kadar nar ekşisi
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tarif
- Lahanaları hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Domates, sarımsak ve soğanı küçük küçük doğrayın.
- Daha sonra doğranan sebzeleri, baharatları, pirinci, nar ekşisini, zeytinyağını ve salçaları bir kapta karıştırın.
- Harcı yaprakların içine çok olmayacak şekilde koyup sardıktan sonra tencereye dizin.
- Daha sonra bir kaçta sos malzemelerini karıştırıp tenceredeki sarmaların üzerine ekleyin. Suyu sarmaların üzerini hafif bir şekilde geçmeli. Sos suyu eksik kalırsa üzerine su ekleyebilirsiniz.
- Kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
Püf noktaları
- Pirinçleri 4-5 dakika sıcak suda bekletin. Bekleyen pirincin içine tuz atın bu lezzeti arttıracaktır.
- Sosun içine bir tutam limon tuzu atın. Bu ekşiliğini arttıracaktır.
- Pirinçlerin iyice su alması için sarmaları çok sıkı sarmayın.
- Pişimine 10 dakika kala üzerine biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Sırrı Kesim Nedir? Sarmalık Beyaz Lahana Nasıl Kesilir?

Sarmalık beyaz lahana, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden olan lahana sarmasının ana malzemesidir.
Lahana sarma yapmak için öncelikli olarak sarmalık beyaz lahanayı doğru şekilde kesmek gerekir. Bunun için kullanılan yönteme “sırrı kesim” adı verilir.
Sırrı kesim, lahana yapraklarını düz ve eşit şekilde kesmeyi sağlayan bir tekniktir. Bu teknik sayesinde lahana yaprakları daha kolay sarılabilir ve sarmalar daha düzgün bir görünüme kavuşur.
Sarmalık lahana nasıl kesilir adım adım anlattık. Bu adımları izleyerek sırrı kesim tekniğini kolayca öğrenebilirsiniz.
Sırrı kesim tekniği aşağıdaki gibidir:
- Öncelikle lahananın en dışındaki bir kat yaprağı çıkarın ve kök kısmını kesin.
- Lahananın kök kısmı aşağıda kalacak şekilde çevirin.
- Daha sonra lahananın kenarından başlayarak üç şerit şeklinde kök kısmına kadar kesikler atın.
- Kestikten sonra kenarda kalan parçaların ortasından kesin. Yine tam parçaya ayırmadan kök kısmına gelecek kadar kesmelisiniz.
- Tam ortasında kalan parçayı ise yine üç parçaya bölün. Ortada bir kare şekli çıkmalı.
- Şekli verdikten sonra atılan kesiklerden tamamen kesip parçalara ayırın.
- Kesilen parçalar kalıp halinde çıkacaktır. Bu şekilde lahanayı haşlayın ve tarife hazır hale getirin.
Sırrı kesimi öğrendikten sonra lahana sarmasını daha kolay ve pratik şekilde yapabilirsiniz.





