İnternet, yasa dışı silah ticaretinin yeni pazarı haline geldi. Uygulamalar ve sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda, hiçbir belgeye gerek kalmadan istenilen silaha, 24 saat içinde ulaşılıyor.
Telegram gibi platformlarda "silah satışı" aramasıyla kolayca silah satan gruplara erişilebiliyor. Sabah gazetesinden Muhammed Uzun'un haberine göre, satıcılar orijinalinden çok daha ucuz "özel üretim" silahları kargo ile göndermeyi taahhüt ediyor. Herhangi bir evrak kontrolü yapılmadan, silahlar e-ticaret ürünü gibi alıcılara ulaştırılıyor.
KOLAYCA SİLAH SATIN ALMAK MÜMKÜN
Telegram'da "Silah Satış", "Silah Satış Yeri", "Sohbet ve Soru", "Azad Silah" gibi isimlerle onlarca grup bulunuyor. Yaklaşık 50 bin üyenin bulunduğu bu gruplarda, satıcılar sık sık "Herkesi silah sahibi yapacağız" mesajlarını paylaşıyor. Bu gruplarda özellikle tabancalar piyasa fiyatının çok altında satılıyor. Silah ücretleri 7 bin-50 bin lira gibi fiyatlar arasında satılıyor.
UCUZ VE KOLAY ERİŞİM SUÇLARI ARTIRIYOR
İnternetteki kolay silah erişimi, bireysel silahlanmayı ve silahlı şiddet olaylarını tetikliyor. Umut Vakfı'nın raporuna göre, Son 9 yılda silahlı şiddet olayları neredeyse iki katına çıktı. Geçen yıl silahlı şiddet olaylarında İstanbul, Adana, Samsun, Şanlıurfa ve Sakarya ön sıralarda yer aldı. Bireysel silahlı şiddet olayları bir önceki yıla göre yüzde 9 artması ise yaşanan tehlikeyi gözler önüne serdi.
'SIKINTI YOK KARGOYLA GÖNDERİRİZ'
Silah alımı için Telegram üzerinden yapılan konuşma şöyle:
Muhabir: Merhaba
Satıcı: Merhaba
Muhabir: Silah almak istiyordum. Fiyatlar nasıl acaba?
Satıcı: Modellere bakabilirsiniz. Her bütçeye uygun var.
Muhabir: Ben Konya'da yaşıyorum. Siz nasıl göndereceksiniz?
Satıcı: Sıkıntı yok. Kargoyla göndeririz.
Muhabir: Tamamdır, teşekkür ederim.
UZMANLAR: KAPALI GRUPLAR ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞİYOR
Konu ile ilgili çalışmalar yürüten Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yaptığı açıklamada şunları söyledi: Telegram, kullanıcıların mesajlarını şifreleyerek gizli iletişim kurmalarına olanak tanır. Bu gizlilik özellikleri, bazı kötü niyetli kişiler tarafından yasadışı faaliyetler için de kullanılabilir.
Silah satıcıları, Telegram'da kapalı gruplar ve kanallar oluşturarak bu tür işlemleri gerçekleştirir. Bu gruplar, sadece davet edilen kişilere açıktır ve içerik sadece üyeler arasında paylaşılır. Kullanıcılar anonim kalabilir ve sahte isimler kullanarak kimliklerini gizleyebilir. Telegram'ın dünya çapında geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olması, bu tür yasadışı faaliyetlerin yayılmasını kolaylaştırabilir.
ŞÜPHELİ GRUPLAR HEMEN ŞİKAYET EDİLMELİ
Bu durumun önüne geçmek için çeşitli adımlar atılabilir. Kullanıcıların şüpheli grupları ve içerikleri Telegram'a rapor etmesi önemlidir. Telegram, bu raporları değerlendirerek gerekli önlemleri alabilir. Kullanıcıların çevrimiçi güvenlik ve yasadışı faaliyetler konusunda bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi de kritik bir öneme sahiptir. Telegram, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi gelişmiş teknolojiler kullanarak yasadışı faaliyetleri tespit edebilir ve engelleyebilir.