Thyateira antik kentine ait en eski yazılı veriler MÖ.3. yüzyıla aittir. Hastane Höyüğü’nde konumlanan bu ilk yerleşimin Makedonyalılar'a ait bir koloni olduğu düşünülmektedir.

Akhisar'ın görkemli yapısı (7)

Thyateira (okunuşu "Tiyatira"): Akhisar ilçesinin antik çağdaki ismi. Kent, Lidya devletinin ve Pergamon Krallığı'nın en önemli yerleşimlerindendir. Roma İmparatorluğu boyunca, Bizans dönemine kadar kent bu isimle anılmıştır. Aziz Pavlus tarafından Batı Anadolu'da kurulan Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biri de Thyateira kentindedir. Thyateira kentine ait kalıntıların bir bölümü bugün Akhisar kent merkezinde bulunan Tepe Mezarı mevkinde görülebilmektedir.

Akhisar'ın görkemli yapısı (6)

Doğanın ortasında duran muhteşem güzellik: Kız Köprüsü Doğanın ortasında duran muhteşem güzellik: Kız Köprüsü

Thyateira Roma İmparatorluğu döneminde bir savaşa da sahne olmuştur. MS 366'da Roma tahtı için ayaklanan ve emrine giren lejyonlarla saldırıya geçen Kilikya'lı komutan Procopius ile Roma tahtı varisi I. Valentinianus'un kardeşi Valens'e bağlı birlikler Thyateira kentinde karşılaşmışlardır. "Thyateira Savaşı" olarak tarihe geçen savaşın sonunda Valens kuvvetleri üstün gelmiş, yakalanan Procopius idam edilmiştir.

Akhisar'ın görkemli yapısı (5)

Editör: Gizem Karakuş