LIFE

Tane Tane Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır? Pilav Yapmanın Püf Noktaları!

Türk mutfağının lezzetli, doyurucu ve vazgeçilmez sofra yemeklerinden biri olan tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır sizin için anlattık! Tane tane pilav yapmanın püf noktalarını haberimizin devamında bulabilirsiniz...

Abone Ol

Tane tane pirinç pilavının sırrı olduğunu biliyor muydunuz? Sofraların en güzel eşlikçisi, geçmişten günümüze uzanan lezzetli ve doyurucu bir tarif olan pilav konusunda en temel sorun ‘lapa’ olması oluyor. Bu yazımızda tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz!

Pirinçlerin yıkanmasından koyulması gereken su miktarına, tencerenin öneminden pişirme sürecine kadar pilav yapma teknikleri önem kazanıyor. Pirinç tanelerinin birbirine yapışmadığı bir pilav yapımı ise bu yazının en mühim konusu! Gelin, anlatalım…

Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi

Sulu yemeklerin yanına en yakışan, aile ve arkadaşlarla oturulan sofraların vazgeçilmezi pilav tarifi, bazıları için bir matematik denkleminden daha zor hale gelebiliyor. ‘’Pilavım nasıl tam kıvamında olur?’’ soruları ise kendi evinin aşçıları olanlar için büyük önemde.

Bazen tam ayarında tutturduğumuz pilav tarifi bir sonraki yapışımızda tamamen lapa olmasına sebep olabiliyor. Biz de bu sebeple size tam ölçülü pirinç pilavı nasıl yapılır sorusunun cevabını veriyoruz.

Öncelikle tane tane pirinç pilavı yapmak için gerekli tarifi ardından püf noktaları ve tüm ekstra bilgileri paylaşacağız…

Ortalama 4 kişilik pirinç pilavı tarifi için gerekli malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz

Not: Servis için karabiber, haşlanmış tavuk veya yoğurt tercih edebilirsiniz!

Şehriyeli pirinç pilavı nasıl yapılır diye soruyorsanız, bu tarife ek olarak tel ya da arpa şehriyeyi tencereye pirinçleri koymadan önce kavurmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Tane Tane Pirinç Pilavı Püf Noktaları: Tane Tane Pilav Nasıl Yapılır?

Pirinç pilavı tane tane olması için bazı gerekliliklere ihtiyaç duyuyor. Örneğin; pilav yapacağınız pirincin çeşidi ve kalitesi oldukça önemli oluyor.

‘’Pirinç pilavının tane tane olması için ne yapmak lazım’’ diyenler için tam ayarında bir yazı hazırladık!

Pirinç pilavınızın mükemmel olması için yıkama sürecine dikkat etmelisiniz. Buradaki en kritik adımlardan birisi ise pirinci önceden ıslatmaktır. Kişi sayısına uygun ayarladığınız pirinci, üzerini kaplayacak kadar su ekleyerek yaklaşık bir saat boyunca suda bekletmelisiniz. Bu işlem, pilavın daha yumuşak ve tane tane olması için önemli.

Tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır püf noktalarını aşağıya bıraktık:

  • Tanelerin birbirine yapışmaması için, pilavın yavaşça pişirilmesi ve ara sıra karıştırılması büyük önem taşır. Böylelikle pirinci homojen şekilde pişirebilir ve hiçbir tanenin diri kalmadığından emin olabilirsiniz.
  • Pilavın pişirildiği tencerenin uygun boyutta olması da pilavın düzgün ve kusursuz pişmesine yardımcı olur.
  • Pirinç pilavının lezzetini artırmak ve tanelerin arasını daha da açmak için pişirme sürecinin ardından pilav aynı tencerede yaklaşık 10-15 dakika kadar dinlendirmelisiniz. Dilerseniz, kapak ve tencere arasında bir kâğıt havlu koyabilirsiniz. Böylelikle pilavınız daha gevrek ve tane tane olma yolunda başarı sağlar.

Pilav Nasıl Pişirilir? Pilav Lapa Olmaması İçin Ne Yapmalı?

Pirinç pilavının tane tane olması için ne yapılır sorusuna cevap için detaylı bir yapım aşaması tarifi vermek gerekiyor.

Aşağıdaki adımları izleyerek siz de kusursuz bir pilav yapabilirsiniz! Tane tane pirinç pilavı yapılışı şu şekildedir:

  • Pirinci bol suyla yıkamalısınız. Yıkadığınız pirinçleri uygun derinlik ve büyüklükteki bir kaba alıp üzerini geçecek kadar ılık su eklemelisiniz. Ortalama 1 saat kadar beklettiğiniz (15-20 dakika da bekletebilirsiniz) pirinçleri yıkayarak suyunu süzmelisiniz.
  • Süzme aşamasında pirincin nişastasının tamamen gittiğine emin olmalısınız. Yıkama sırasında çıkan suyun berrak olması gerekiyor.
  • Uygun tencerede tereyağını eritip süzdüğünüz pirinci eklemelisiniz. Bu pirinçleri 4-5 dakika kadar yağda kavurmalısınız. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu ise pirinçlerin tane tane dökülmesinden anlayabilirsiniz.
  • Pirinçlerin kavrulmasının ardından sıcak su ya da sıcak et/tavuk suyu eklemelisiniz. Et/tavuk suyunun pilava ayrı bir lezzet kattığını söylemek mümkün. Dilerseniz ölçünün yarısını sıcak su yarısını ise et/tavuk suyu olarak kullanabilirsiniz. Bu karışıma tuz eklemelisiniz.
  • Tencerenin kapağını kapatarak ilk önce yüksek ateşte pişirmelisiniz.
  • Pilavın pişmesini takip etmek önem taşıyor. Suyunu çekmeye başlayıp pilavın üzerinde delikler oluşmaya başladığında (göz göz olduğunda) ocağın altını kısmanız gerekiyor. Pirinçlerin yumuşadığı bu esnada su tamamen çekilene kadar pişirmeye devam etmelisiniz.
  • Suyunu çeken ve pişen pilavı ocaktan alıp 15-15 dakika boyunca dinlendirmelisiniz. Ardından tahta kaşık ile karıştırarak servise hazır hale getirebilirsiniz!

Tüm bu aşamalara dikkat ettiniz fakat pilavınız hala lapa mı oluyor? Su oranını ayarlayamıyor olabilirsiniz. Sizin için kişi sayısı doğrultusunda kullandığınız pirinç ölçüsü kadar ne kadar su kullanmanız gerektiğini açıkladık…

Pilav Yapmak Ne Kadar Sürer?

Tencereye yağı eklediğiniz ve pirinçleri kavurmaya başlamanızdan itibaren pirinç pilavının yapımı ortalama 15-20 dakika sürüyor.

Yapımı kısa olsa da yapım aşamasının epey zorladığı pilav için ölçüler oldukça önemli. Tane tane pilav tarifi için kullanmanız gereken pirinç ve su ölçüsünü aktardık…

Kişi Sayısına Göre Baldo Pirinç Pilavı Su Ölçüsü

Eğer kalabalık sofralar için yemek hazırlığı yapıyorsanız, pilavın kaç bardak pirinçle yapılması ve kaç ölçüde su konulması gerektiği hakkında sorun yaşayabilirsiniz. Tüm bu sıkıntıları gidermek için kişi sayısına göre ölçülerin tarifini verdik!

Pilavda pirinç ve su ölçüsünün oranı aşağıdaki gibidir:

  • Suyun az konulması pirinçlerin diri kalmasına sebebiyet verirken, çok konulması ise pilavınızın lapa olmasına neden olabilir. Pilav yapımında genel ölçü kabulü 1’e 1,5 ölçüsüdür.

Kişi sayısına göre pilav tarifi için ölçüler şu şekildedir:

  • 2 Kişilik Pilav Ölçüleri: Bu tarif için 1,5 su bardağı sıcak su kullanabilirsiniz.
  • 4 Kişilik Pilav Ölçüleri: 2 su bardağı pirinç için 3,5 su bardağı sıcak su yeterli olacaktır.
  • 6 Kişilik Pilav Ölçüleri: 6 kişilik bir sofra için 3 bardak pirinç kullanabilir ve 4,5 su bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz.
  • 8 Kişilik Pilav Ölçüleri: Bu tarif için 4 bardak pirince 5,5 su bardağı sıcak su kullanabilirsiniz.

Pilav Lapa Olursa Ne Yapılır?

Tane tane pilav yapımı için püf noktaları uygulamadığınız takdirde ya da ince tabanlı tencere kullanmanız durumunda pilavınız lapa olabilir.

Eğer pilavınızın lapa olduğunu yapım aşamasında fark ettiyseniz, kurtarma şansınızın yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Suyun fazla geldiğini düşündüğünüz noktada pilavı karıştırmayı bırakmalısınız. Karıştırdıkça pilavınızın daha lapa olması çok yüksek bir ihtimal. Tencerenin üzerine kâğıt havlu ya da kuru bir bez koyarak kapağını kapatıp ocağınızı en kısık ateşe getirmelisiniz. Böylelikle pirinçlerin suyu azar azar çekmesini sağlayabilirsiniz.

Kapağı hiç açmayarak pilavı oda sıcaklığında dinlendirmelisiniz. Böylelikle pilavınız çok lapa lapa olmadan kurtarabilirsiniz.

Tüm pişirme aşamasını sonlandırdığınızda lapa bir pilava sahip olduğunuzu fark ederseniz ise çöpe atmanıza gerek yok! Bol naneli bir yayla çorbası yapabilirsiniz.

Pirinç Pilavı Çeşitleri

Pirinç dünyanın birçok yerinde farklı pilav tarifleri için kullanılan ana malzemedir. Biz de sizin için tane tane pirinç pilavının yanı sıra; farklı kültürlerdeki popüler pirinç pilavlarından bahsettik…

Basmati Pilav

Hint mutfağının gözde pirinç yemeği tariflerinden biridir. Uzun ve ince taneli olan basmati tipi pirinç kullanılarak hazırlanır ve yanında baharatlarla servis edilir.

Nasi Goreng

Endonezye ve Malezya mutfaklarından çıkan lezzetli bir pilav çeşididir. Baharatlarla zenginleştirilen pilav, sebzeler, yumurta, et ve deniz ürünleri ile birlikte bir kombinasyon oluşturur.

Risotto

İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri! Genellikle arborio pirinci kullanılarak yapılan bu özel pilav, tavuk ya da sebze suyunda pişirilir.

Jambalaya

Louisiana mutfağının eşsiz lezzetlerinden olan bu pilav, pirinç, sebzeler, et, domates sosu ve baharatlarla bir araya gelir.

Biryani

Hindistan’ın farklı bölgelerinde sevilen bir lezzet sunar. Bölgesine özgü olan birçok yemek gibi baharatlar, soğan, sarımsak ve et gibi malzemelerle hazırlanır.

Pirinç pilavı Türk mutfağının en vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Sizin için tane tane pirinç pilavı püf noktalarını paylaştık. Şimdiden afiyet olsun!