SARIGÖL

Sarıgöl’de çiftçilerden besi hayvanlarına ‘turşu yem’ hazırlığı

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde ve çevresinde besicilik yapan çiftçiler, mısır hasadının ardından hayvanların kışlık besin ihtiyacını karşılamak için slaj (turşu yem) hazırlıklarına başladı.

Abone Ol

15-20 gün süren fermantasyon

Hasadı yapılan mısır bitkileri, tarlada makinelerle ezildikten sonra kasalarla çukurlara ya da açık alanlara dökülüyor. Üzeri örtülen yem, yaklaşık 15-20 gün süren fermantasyonun ardından besi hayvanlarına verilerek tüketilmeye başlanıyor.

Süt verimini artırıyor

Sarıgöl Alemşahlı Mahallesi’nden besici Ahmet Ur, slaj yemin süt veriminde yüzde 10-15 oranında artış sağladığını belirterek şunları söyledi:

“Besicilik yapıyorum. Bu nedenle kendime ait tarlamda mısır yetiştirdim. Şimdi hasadını yaparak slaj yem hazırlıyorum. Süt verimini artırmakta ve kasaplık hayvanlar için de faydalı oluyor. Turşuluk yem, üzeri iyice örtüldüğünde 15-20 gün içinde taze olarak hayvanlarımıza veriliyor.”

Ekonomik ve farklı seçenekler

Slaj yeminin sadece mısırdan değil, yonca, fiğ ve ayçiçeğinden de yapılabildiğini söyleyen Ur,

“Turşuluk yemi kendimiz hazırladığımız için daha hesaplı olmaktadır.”

dedi.