Badem hasat sezonu dolayısıyla Salihli’de program düzenlendi.
Delibaşlı Mahallesinde faaliyet gösteren Tekinel Tarım İşletmesine ait badem bahçesinde yapılan badem hasadına programına Salihli Kaymakamı Ali Güldoğan, Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Serdar Mersinli, Salihli İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Doğukan Karaaslan, Bakanlık Başmüfettişi Fatih Köseoğlu, Müfettiş Hüseyin Mümtaz Şahin, Bakanlık Kontrolörleri İlker Karlık, Kadir Işık, Salihli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Demir, mahalle muhtarları ve üreticiler katıldı.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “2023 TÜİK verilerine göre İlimizde badem üretimi 1.876.541 adet ağaç sayısı ile 62.400 dekar alanda, toplam 6.356 ton yapılmaktadır. Ağaç başı verim ortalaması 10.47 kg’dır. İlimiz badem üretiminde ülke genelinde alan bazında 9. sırada yer almaktadır.
Manisa’nın tüm ilçelerinde Badem yetiştiriciliği yapılmaktadır. 14.650 da alanda badem yetiştiriciliğiyle Kula İlçesi en fazla üretim alanına sahip ilçedir. Demirci 12.800 da ikinci sırada, Selendi 10.250 da alanla üçüncü sırada yer almaktadır. Sert kabuklu meyveler grubunda üretim değeri yüksek olan badem, diyet ürünü olarak beslenmede önemli bir yere sahiptir. Ekolojiye uyum sağlayan çeşitlerde, düzenli kültürel uygulamalar sayesinde istenilen verim ve kaliteye ulaşmak mümkün olabilmektedir. Manisa ekolojisinde yetiştirilen Nonpareil, Ferragnes, Ferraduel ve Texas badem çeşitleri yoğun olarak bulunmaktadır.
Hasat sezonunun hayırlı olmasını diliyor, üreticilerimizin kazançlarının bereketli olmasını temenni ediyorum” dedi.
SALİHLİ’DE ÜRETİM ARTIYOR
Son bilgilere göre ise Salihli’de toplam 4900 dekar alanda badem tarımı yapılıyor. Ağaç başı verim 10 kilogram olurken toplam üretim alanlarından alınan verim 450 ton. Sindel, Delibaşlı, Eminbey, Çapaklı, Kemer, Hacıköseli mahalleri badem üretiminde öne çıkan mahalleler.
Hasat yapılan işletme yetkilisi Sinan Tekinal ise “2016 yılında ilk fidanların dikilmesiyle faaliyetine başlayarak 612 dekar alan ve 18.000 badem ağacı sayısına ulaşmış durumdadır. İlçemizin daha kırsal alanlarının işlenerek tarıma kazandırılması konusunda badem yetiştiriciliği çok büyük avantaj sağlamaktadır. Badem bahçemizde malç uygulaması yapılarak yabancı ot mücadelesinde ve su tasarrufunda avantajlar sağlamaktayız.’’ dedi.