DEMİRCİ

Manisa’da üreticiden tüketiciye doğal lezzetli fasulyede hasat zamanı

120-150 TL arasında satılan Demirci fasulyesi, kısa sürede pişmesi ve lezzetiyle Türkiye’nin dört bir yanından yoğun talep görüyor.

Loading...

Abone Ol

18 Mahallede Üretim Yapılıyor

Manisa’nın Demirci ilçesinde 800 dekar arazide zirai ilaç kullanılmadan ve susuz yetiştirilen kuru fasulyede hasat başladı. Bardakçı, Mahmutlar, Söğütçük ve Çanakçı başta olmak üzere toplam 18 mahallede fasulye üretimi gerçekleştiriliyor.

Geleneksel yöntemlerle ayrıştırılıyor

Tarladan traktör römorklarına yüklenen fasulye başakları, mahalle harmanlarına getirilerek 3 ila 5 gün boyunca güneşte kurutuluyor. Daha sonra geleneksel yöntemlerle çomakla dövülerek, traktörle ezilerek ya da patoz makinesiyle ayrıştırılıyor. Fasulyeler, toz ve küspeden arındırılması için rüzgarda yelleniyor ve el elekleriyle temizleniyor.

80 ton kuru, 345 ton taze fasulye üretimi

Demirci Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt, ilçede yıllık üretim kapasitesine dikkat çekerek,

“18 kırsal mahallede 800 dekar alanda yılda 80 ton kuru fasulye üretiyoruz. Ayrıca 460 dekar arazide 345 ton taze fasulye üretimimiz mevcut”

dedi.

“Susuz yetişiyor, çeşni fasulyemiz çok tercih ediliyor”

Bardakçı Mahallesi Muhtarı Süleyman Sarışın ise üretim süreciyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Rekoltemiz iyi, fasulyemizi hiç sulamadan, çeşni türü olarak üretiyoruz. Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Mayıs ayında dikime başlıyoruz, Eylül’de hasada geçiyoruz. Fasulyemiz 120-150 TL arasında satılıyor. Çeşni türü olduğundan kısa sürede pişiyor ve çok tercih ediliyor.”

Üreticiden tüketiciye doğal lezzet

Mahalle sakinlerinden üretici Havva Irmak ise,

“Harmanda traktörle ya da elle ayıklıyoruz. Fasulyemiz çok lezzetli ve bir suda kısa sürede pişiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’e gönderiyoruz”

dedi.