GERİ SAYIM BAŞLADI
2 Haziran Pazar günü gerçekleşecek olan sınav için hem öğrenciler hem de velileri büyük heyecan yaşıyor. Özel Salihli Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Sümeyye Yağar heyecanı ve kaygıyı doğru yönetebilmek sınav öncesi ve sınav anında çok önem taşıdığını söyledi. Yağar, öğrenci dilerse son gün akşamına kadar çalışmalarını devam ettirebilir. Son gün ders çalışmak isteyen öğrenci, yeni bir şeyler öğrenmek yerine “tekrar testleri” çözmeye veya konu tekrarı yapmaya yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kaygı ve korku gibi duygular bulaşıcıdır. Ebeveynin doğal ve rahat tavrı çocuğa da yansıyacaktır. Bu nedenle sınav akşamını ve sabahını günlük yaşam rutinlerinizi değiştirmeden olabildiğince doğal ve “her zamanki gibi” geçirmenizin daha yararlı olacağını önerdi. Ayrıca konuşma ve davranışları ile öğrencinizin kaygısını arttıracak kişiler ile yüz yüze veya telefon ile görüşülmemesi gerektiğini ekledi.
SINAV ÖNCESİ
Yağar, sınavdan bir gün önce yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;
“Son zamanlarda rutinleri değiştirmemek çok kıymetli. Uyku düzeni, yeme düzeni, aktivitelerin düzeni gibi. “
“Sınav öncesinde fiziksel ve zihinsel olarak aşırı yoracak faaliyetlerden kaçının. “
“Sınavdan önceki günlerde dışarıdan yemek yememeye özen gösterin, daha önce tüketmediğiniz gıdaları yemeyin, kafeinden uzak durun. Sınav sabahı dengeli bir kahvaltı yapın. “
Sınav öncesindeki gece normalde yatılan saatten çok erken ya da çok geç uyunmaması gerektiğini söyleyen Yağar, öğrencilere uyuyamadıkları takdirde ılık bir duş almayı ve kişinin sevdiği onu dinginleştirecek bir etkinlik yaparak süreci sakin geçirmesini önerdi.
“Sınav günü öğrencimizi uğurlarken ya da vedalaşırken süreci fazla uzatmaktan kaçının. Elinden gelenin en iyisini yapacağını biliyorum, sana güveniyorum ve benim için değerlisin mesajını vermek omzuna dokunmak, sarılmak çok işe yarayacaktır.”
“Öğrenci en geç saat 09.00 da sınava gireceği okulda bulunacak şekilde zaman planlamanızı yapın. Öğrencinin sınav günü giyeceği kıyafetlerinin ve sınav için gerekli evraklarının bir gün önceden hazırlanması sabah yaşanacak zaman kaybı ve kargaşayı önler.”
SINAV ANINDA
Yağar, sınav anında öğrencinin yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı;
“Sınav gözetmenin açıklamasını dikkatlice dinleyin.”
“Sınav sırasında kendinizi başkaları ile kıyaslamayın, sadece kendi kitapçığınız ile ilgilenin.”
“İşlem gerektiren soruları zihinden değil, kitapçık üzerinde yapın.”
“Daha önce hiç denemediğin teknik ya da yöntemi LGS’ de ilk kez denemeyin.”
“Sorular ile inatlaşmayın. Aynı soruyu birkaç kere okumaya başladığınızda veya zihniniz başka konulara yöneldiğinde 5-10 sn. dinlenmek için mola vermeniz ya da yapabileceğiniz başka soruya geçmeniz daha iyi olacaktır. Turlama tekniği kullanın.”
“Zaman kullanımınıza dikkat edin, süreyi doğru yönetin.”
“Kodlamalarınızı kontrol etmeyi ihmal etmeyin.”
Yağar sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Aile olarak aranızdaki güçlü paylaşım ve olumlu iletişim, öğrencinizin başarısında çok önemli bir etkiye sahiptir. Sınavların ardından sonuç ne olursa olsun, bunların çocuğunuzun gelişiminde yaşadığı süreçlerden sadece bir tanesi olduğunu; fiziksel ve ruhsal sağlığının bir bütün olarak her şeyden önce geldiğini unutmayacağınızı biliyoruz.
Tüm öğrencilerimizin emeklerinin karşılığını görecekleri başarılı bir sınav süreci geçirmelerini diliyoruz.
Şans hazırlıklı olanı tercih eder, Şansınız bol olsun. ”