“Vajinal duş, dünya genelinde kadınlar arasında yüz yıllardır uygulanmaktadır. 15 ila 44 yaş aralığındaki Türk kadınların tahmini yüzde 30 ila yüzde 50'si vajinal duş kullandığını söylüyor” diyen Koç, “Kadınlar kendilerini daha ferah hissetmenin yanı sıra, kötü kokulardan kurtulmak, regl dönemlerinden sonra regl kanını temizlemek, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak ve cinsel ilişkiden sonra gebeliği önlemek için duş yaptıklarını söylüyor” dedi.

U Y A R I

Koç, sözlerine şöyle devam etti;

Genç Fatma ‘can' olmaya devam ediyor: Karaciğeri bu sefer 58 yaşındaki tır şoförünü yaşama bağladı Genç Fatma ‘can' olmaya devam ediyor: Karaciğeri bu sefer 58 yaşındaki tır şoförünü yaşama bağladı

“Kadınlar vajinal duşun hijyenik bir uygulama olduğunu düşünmektedir. Oysa ki vajinal duş uygulaması, basit bir vajinal enfeksiyondan servikal kansere kadar uzanan birçok hastalığa neden olarak kadın sağlığını, gebelik döneminde ise hem kadını hem de fetüsü olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak kadınlar, genellikle sorulmadıkça vajinal duş yaptıklarını söylememektedir. Bu konunun göz ardı edilmesi vajinal enfeksiyon yakınmasıyla polikliniğe başvuran kadınların teşhis ve tedavisinde bazı yanılmalara neden olabilmektedir. Örneğin, vajinit tanısı konulan bir kadına medikal tedavi uygulanmakta ve devam ettirdiği duş alışkanlıkları nedeniyle vajinit şikâyetleri tekrarlayabilmektedir. Bu da kadınların medikal tedaviye olan güvenini sarsabilmektedir. 

Genel olarak duşun zararı; faydalarından çok daha fazladır. Duş, vajinadaki doğal bakteri düzenini (vajinal flora) bozar. Bu değişiklikler, enfeksiyona neden olan bakterilerin büyümesi için ortamı daha elverişli hale getirir. Çalışmalar, duş yapmayı bırakan kadınların bakteriyel vajinozis hastalığı (en sık görülen vajinit nedenini) olma olasılığının daha düşük olduğunu bulmuştur. Bakteriyel vajinozis erken doğum ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskini artırabilir. Ayrıca enfeksiyon, gebeliğe bağlı sorunları ve diğer sağlık sorunları riskini artırabilir.

Pelvik inflamatuar hastalık(PIH)  rahim, fallop tüpleri ve/veya yumurtalıkların enfeksiyonudur. Araştırmalar, duş yapan kadınların PIH'ye yakalanma riskinin %73 daha yüksek olabileceğini bulmuştur. Gebelik komplikasyonları. Haftada birden fazla duş yapan kadınlar, duş yapmayanlara göre hamile kalmakta daha çok zorluk yaşarlar. Ayrıca dış(ektopik) gebelik riskini %76'ya kadar artırabilir. Ektopik gebelikte embriyo rahim dışına yerleşir. Kadın ne kadar çok duş yaparsa, ektopik gebelik geçirme riski o kadar artar.

Rahim ağzı kanseri: Haftada en az bir kez duş almanın rahim ağzı kanserine yakalanma riskinin artmasıyla bağlantılı olduğu görülmüştür.

DUŞ ALMALI MISINIZ?

Sağlık uzmanlarına göre, duştan kaçınmalısınız. Vajinal koku olması normaldir. Ancak, çok güçlü bir koku fark ederseniz, bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Vajinanın asiditesi doğal olarak bakterileri kontrol edecektir ve rahimin dış tarafını ılık su ve hafif sabunla dışarıdan yıkamak temiz tutmak için yeterlidir.”

Muhabir: Fatma Uysal