Akdeniz, 'Ülkemizde ve dünyada pandemi olarak ilan edilen korona virüs nedeniyle tüm dünyada binlerce insan bu salgınla mücadele ediyor. Herkes bağışıklık sistemini güçlendirecek yollar arıyor. Koronavirüs, bağışıklık sistemi zayıf ve kronik hastalıkları olan kişileri daha çok etkisi altına alıyor. Bu salgın nedeniyle bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin önemi de bir kez daha ön plana geliyor. Bağışıklık sistemi bütün diğer vücut sistemleri ile koordineli çalıştığından sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve fiziksel aktivite bağışıklık sistemimizi güçlendirmenize yardımcı olacaktır' dedi.
'Günde 5 porsiyon taze sebze meyve tüketmeliyiz'
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken gıdalar hakkında bilgiler veren Akdeniz 'Bağışıklığımızı güçlendirmek için ilk olarak yeterli dengeli ve çeşitli beslenmeliyiz. Taze sebze ve meyveler sahip oldukları antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. Günde 5 porsiyon taze sebze meyve tüketmeliyiz. C vitamini iyi bir antioksidan ve iyi bir enfeksiyon savardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızıbiber maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler en güçlü C vitamini kaynaklarıdır. Çinko bağışıklık sistemini güçlendirme de önemlidir, özellikle ana ve ara öğünlerinizde hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere çinko içeriğinden dolayı beslenmemizde yer vermeliyiz. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer mineral selenyumdur. Selenyumdan zengin tüm deniz ürünleri özellikle sarı yüzgeçli orkinos balığı, brezilya cevizi, mantar, susam, ay çekirdeği tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta ve tavuk eti selenyumun en iyi kaynaklarıdır. Kalsiyum ise vücudun su dengesini sağlar, ödemi azaltır, direnci kuvvetlendirir. Süt ve süt ürünleri sadece protein değil, aynı zamanda kalsiyum içeriği sayesinde de kilo kontrolü sağlar. Yetişkinler günde 2-3 su bardağı kadar süt ve süt ürünleri tüketmelidir. Son yıllarda yapılan birçok araştırma probiyotik etki gösteren besinlerin özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini saptamıştır. Probiyotik kaynakları olan ev yapımı turşu, yoğurt, sade kefir tarhana, elma sirkesi gibi besinleri sofralarımızdan eksik etmeyelim'
'D vitamini eksikliği hastalıklara davetiye çıkarıyor'
D vitamini eksikliğinin bağışıklık sisteminin zayıflamasını sonucu hastalıklara davetiye çıkardığını anlatan Akdeniz 'D vitamininin en iyi kaynağı güneş olmakla beraber, D vitamininden zengin besinler; somon, yumurta, süttür, eksikliğine ise hekim kontrolünde D vitamini besin takviyesi kullanılmalıdır. Yeşil çay içerdiği kateşin sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kalbi güçlendirir ve kan şekerini dengeler. Günde 2-3 kupa içmeliyiz. Ancak yeşil çayın diüretik (idrar söktürücü) etkisi olduğu için tansiyon ve böbrek hastaları, yeşil çayı doktor ve diyetisyenlerine danışarak tüketmelidir. Zencefil ve zerdeçal anti-enflamatuar ve hastalık önleyicidir. Yaban mersini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahip olan antosiyanin adı verilen bir flavonoid türü içerir. Sarımsak ise içerdiği alicin sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler. Yeterli su tüketimi bağışıklık sistemi elemanlarının sorunsuz çalışması için çok önemli, özellikle enfeksiyon durumlarında su tüketiminin ekstra özenli bir şekilde arttırılması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra günlük en az 6-8 saat kaliteli uyku da oldukça önemlidir. Bunların dışında stres de çok etkili olup, hem iştahı hem yemek yeme isteğini artıran bir hormon olan kortizol hormonu stres altındayken daha çok salgılanır Stres ve üzüntüyü en aza indirmek mümkünse uzak durmak bağışıklımızı güçlendirmek adına önemlidir' diye konuştu.